Κεντρική ΣελίδαΣτείλτε το μήνυμά σαςSite Map   Αγγλική Γλώσσα/English
Κεντρική Σελίδα ΕπικοινωνίαΝέαΚαιρόςLinksΧορηγοί
 

Δείτε ολόκληρο το ιστορικό του ΝΟΤΚ με φωτογραφικό υλικό
σε PDF

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ήταν εκείνη η εποχή (1957) που η Καλλιθέα και οι Τζιτζιφιές ήταν τόπος απόδρασης, τόσο των Καλλιθεατών όσο και των Αθηναίων και Πειραιωτών, για βόλτα στην παραλία.
Παντού υπήρχε ένα αληθινό, διάχυτο κέφι, που το πρόσφεραν οι κιθαρούλες και οι καντάδες που ακούγονταν από τα ταβερνάκια σε όλο το μήκος της παραλίας.
Ήταν εκείνη η ειδυλλιακή εποχή που η Καλλιθέα δεν είχε γίνει ακόμα τσιμεντούπολις όπως τώρα...
Οι Τζιτζιφιές, με τα γραφικά παραλιακά ψαροτεβερνάκια δίπλα στην αμμουδιά, πρόσφεραν ξέγνοιαστες στιγμές διασκέδασης για τον απλό κοσμάκη που από την Ανοιξη μέχρι το Φθινόπωρο γέμιζε την παραλία, όχι μόνο για απογευματινή βόλτα ή βραδυνό φαγητό, αλλά και για μπάνια.
Ήταν η εποχή που τα νερά της παραλίας ήταν πεντακάθαρα και όλα τα γύρω τοπία τόσο γραφικά, ανεπανάληπτα...

Τότε λοιπόν μιά παρέα με πρωταγωνιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Ασημακόπουλο (μετέπειτα Γεν. Γραμματέα του ΝΟΤΚ), τον Επισμηναγό της Αεροπορίας Νικηφόρο Κορτέση, τον Πάνο Μαυρουδή και άλλους λάτρεις της θάλασσας, συνέλαβαν την ιδέα για την ίδρυση ενός Ναυτικού Ομίλου.
Η μόνη περιοχή όπου υπήρχε ένα λιμανάκι και κάποιο υποτυπώδες οίκημα (απαραίτητα συστατικά για ίδρυση Ναυτικού Ομίλου), ήταν η περιοχή όπου ήταν η βάση "Αεροεσπρέσσο" της Ελληνικής (Βασιλικής τότε) Αεροπορίας, απέναντι από τον Ιππόδρομο (δίπλα από το μετέπειτα "Δέλτα Φαλήρου"), όπου υπήρχαν ήδη κάποια μικρά σκαφάκια, κυρίως των Αξιωματικών της Αεροπορίας.
Κατόπιν πολλών συναντήσεων, προβληματισμών, προτάσεων και αιτημάτων προς τον τότε Δήμαρχο Καλλιθέας, αείμνηστο Πτέραρχο Γιώργο Ιατρίδη, τελικά κατάφεραν να συγκεντρώσουν (μετά κόπων και βασάνων...) τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών για την ίδρυση του Ομίλου.

Έτσι το 1958 ιδρύεται ο Ναυτικός Όμιλος Τζιτζιφιών Καλλιθέας (Ν.Ο.Τ.Κ.), ο οποίος αργότερα, λόγω των σπουδαίων και διαρκώς επεκτεινομένων ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, μετονομάστηκε σε Ναυταθλητικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας.
Από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα ο Ν.Ο.Τ.Κ. απειλήθηκε πολλές φορές να διαλυθεί από εξώσεις, διώξεις κ.τ.λ. κυρίως λόγω ρυμοτομικών αλλαγών στην περιοχή (διάνοιξη παραλιακής λεωφόρου, σχεδίαση παλαιού Δέλτα) και πρόσφατα λόγω των Ολυμπιακών Έργων για τους Αγώνες του 2004, που "μπαζώθηκε" όλη η περιοχή και έγινε η νέα διαμόρφωση της παραλίας των Τζιτζιφιών και της Καλλιθέας με τα Ολυμπιακά Ακίνητα (Στάδιο Ταέκ-Βο-Ντο, Μπήτς Βόλλεϋ) και το νέο σύγχρονο Ναυταθλητικό Λιμάνι 500 θέσεων, όπου έχει ήδη εγκατασταθεί ο Ν.Ο.Τ.Κ. από το 2005, για να συνεχίσει την ιστορική του πορεία στο χώρο του ναυταθλητισμού.

Ο Ν.Ο.Τ.Κ. έχει εξελιχθεί σε Ναυταθλητικό Όμιλο με μεγάλη δραστηριοποίηση σε όλα τα ναυτικά αθλήματα και κυρίως Ιστιοπλοΐα Τριγώνου, Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης, Κανόε-Καγιάκ, Τεχνική Κολύμβηση και Ερασιτεχνική Αλιεία.
Ο Όμιλός μας συντηρείται από τα Μέλη μας, είτε με σκάφος είτε χωρίς, καθώς επίσης από τις Ομοσπονδίες Ιστιοπλοΐας.
Ο Ν.Ο.Τ.Κ. συμμετέχει με τους Αθλητές του και τα σκάφη του σε όλους τους Αγώνες και Πρωταθλήματα (Πανελλήνια, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια), με μαζικές συμμετοχές και πολλές διακρίσεις.
Αποκορύφωση της πορείας του Ν.Ο.Τ.Κ. είναι η Χρυσή Ολυμπιονίκης του "Αθήνα 2004" στην κατηγορία σκαφών 470 Γυναικών, Σοφία Μπεκατώρου, που προέρχεται από τα σπλάχνα του Ομίλου μας.

Επίσης ο Όμιλός μας έχει να επιδείξει πολύ σημαντικές διακρίσεις όπως:
Χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, στην κατηγορία YNGLING Γυναικών, από τις αθλήτριες Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου & Βιργινία Κραβαριώτη
Χρυσό μετάλλιο Ιστιοπλοΐας στην κατηγορία OPTIMIST το 2011 στο Ιζμίτ της Τουρκίας από τον αθλητή μας Γιώργο Καραδήμα
Χάλκινο Μετάλλιο Ιστιοσανίδας RS:X το 2013 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στο Buzios της Βραζιλίας από τον αθλητή μας Βύρωνα Κοκκαλάνη
Χρυσό Μετάλλιο Ιστιοσανίδας RS:X το 2013 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στη Βρέστη της Γαλλίας από τον αθλητή μας Βύρωνα Κοκκαλάνη

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης μας Σοφία Μπεκατώρου προπονείται συστηματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016 του Ρίο, με σκάφος κλάσης Nacra 17.

Ο Ολυμπιονίκης και Πανευρωπαϊκός Πρωταθλητής στα RS:X Βύρωνας Κοκκαλάνης, με τις διακρίσεις του έχει ήδη προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Ο Βύρωνας εφέτος βρίσκεται στην 1η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Στην "Ανοικτή Θάλασσα" διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο τους Αγώνες, "Κόρφος" από το 1982, "Πόρος" από το 1985 και τον Διεθνή Αγώνα "Κυκλάδες" από το 1995.
Στην Ιστιοπλοΐα Τριγώνου διοργανώνει Πανελλήνια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, επίσης με μεγάλη επιτυχία.
Ο Όμιλός μας το 2000 κατείχε τον μεγαλύτερο στόλο ναυταθλητικών σκαφών και το 2003, με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, είχε τον μεγαλύτερο αριθμό καταμετρημένων αγωνιστικών σκαφών στην περιοχή του Σαρωνικού.

Τα ιστιοπλοϊκά αγωνιστικά σκάφη Ανοικτής Θαλάσσης του ΝΟΤΚ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις και κατέχουν τις περισσότερες πρωτιές από κάθε άλλο Όμιλο στο Ranking List της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.


Φιλοξενία & Προώθηση Ιστοσελίδων: GNL
 
 
ΝΟΤΚ - Ναυταθλητικός Ομιλος Τζιτζιφιών - Καλλιθέας